Konsultantske usluge uključuju sve aktivnosti od planiranja uspostave sistema do verifikacije sistema:
1. Snimak stanja
2. Osnovno osposobljavanje
3. Pripremni koraci za analizu opasnosti
4. Izrada preduslovnih programa (SOP, SSOP)
5. Analiza opasnosti
6. Utvrđivanje kritičnih kontrolnih točaka (CCP-a)
7. Uspostava kritičnih granica
8. Uspostava sistema za nadziranje kontrola CCP-a
9. Uspostava korektivnih akcija
10. Uspostava postupaka verifikacije
11. Uspostava dokumentacije
HACCP
Hazard Analysis and Critical Control Points - Sistem analize opasnosti i kritičnih kontrolnih tačaka
Konsultantske usluge
Primjenjive norme
- Opća načela higijene hrane, CAC/RCP 1-1969, Rev. 4-2003
- Primjenjiva zakonska regulativa
- Primjenjive evropske smjernice za pojedine sektore (64/433/EEC; 72/462/EEC; 77/99/EEC; 91/493/EEC; 91/494/EEC; 91/495/EEC; 92/46/EEC; 92/118/EEC i druge)
Razlozi za primjenu
- usklađivanje sa zakonom i propisima
- pomaže u nadzoru nadležnih organa
- omogućuje pristup na međunarodnom tržištu
- smanjenje opasnosti od trovanja hranom
- potencijalno smanjenje troškova tužbi i osiguranja
- potencijalno smanjenje zastoja i s njima povezanih troškova
- prezentacija brige organizacije za sigurnost hrane
- povećanje povjerenja kupaca i drugih zainteresiranih strana
- pomaže u nadzoru nadležnih organa
- omogućuje pristup na međunarodnom tržištu
- smanjenje opasnosti od trovanja hranom
- potencijalno smanjenje troškova tužbi i osiguranja
- potencijalno smanjenje zastoja i s njima povezanih troškova
- prezentacija brige organizacije za sigurnost hrane
- povećanje povjerenja kupaca i drugih zainteresiranih strana
0
0