ISO 22000:2005
Sistem upravljanja sigurnošću hrane
ISO 22000 definira sistem upravljanja sigurnošću hrane. Struktura norme je usklađena sa ISO 9001:2000 i ISO 14001:2004.
Konsultantske usluge
Konsultantske usluge uključuju sve aktivnosti uspostave sistema do certificiranja:
1. Snimak stanja
2. Osnovno osposobljavanje
3. Analiza opasnosti
4. Izrada dokumentacije
5. Primjena sistema
6. Osposobljavanje internih auditora
7. Provjera usklađenosti sistema
8. Rješavanje neusklađenosti u sistemu
1. Snimak stanja
2. Osnovno osposobljavanje
3. Analiza opasnosti
4. Izrada dokumentacije
5. Primjena sistema
6. Osposobljavanje internih auditora
7. Provjera usklađenosti sistema
8. Rješavanje neusklađenosti u sistemu
Primjenjive norme
- ISO 22000:2005 Sistem upravljanja sigurnošću hrane - Zahtjevi za organizaciju u prehrambenom lancu
- ISO/TS 22004:2005 Sistem upravljanja sigurnošću hrane - Vodič za primjenu ISO 22000:2005
- ISO/DIS 22005:2005 Sljedivost u hrani i lancu hrane - Opći principi i smjernice za projektiranje i razvoj sistema upravljanja sigurnošću hrane
- BAS EN ISO 19011:2003 Smjernice za audite sistema upravljanja kvalitetom i/ili okolišem
Razlozi za primjenu
- smanjenje opasnosti od trovanja hranom
- potencijalno smanjenje troškova tužbi i osiguranja
- potencijalno smanjenje zastoja i s njima povezanih troškova
- prezentacija usklađenosti sa zakonom i propisima
- prezentacija brige organizacije za sigurnost hrane
- pomaže u nadzoru nadležnih organa
- omogućuje pristup na međunarodnom tržištu
- povećanje povjerenja kupaca i drugih zainteresiranih strana
- potencijalno smanjenje troškova tužbi i osiguranja
- potencijalno smanjenje zastoja i s njima povezanih troškova
- prezentacija usklađenosti sa zakonom i propisima
- prezentacija brige organizacije za sigurnost hrane
- pomaže u nadzoru nadležnih organa
- omogućuje pristup na međunarodnom tržištu
- povećanje povjerenja kupaca i drugih zainteresiranih strana
0
0